Afslutningen på dommerkonflikten byder på en ny tid for dommere og dommerklubber. Det kan læses af den 21. punkts plan, som blev vedtaget på mødet mellem DBU og DFU.  Jeg vil i denne leder berøre emnet, at en dommer ikke længere skal være medlem af en dommerklub for at dømme, dommerklubbens fremtid, og hvorfor samarbejde er så vigtigt.

Af formand for Aarhus Fodbolddommerklub Morten Rask Thomsen

Artiklen er også sendt til alle medlemmer….

Ophævelse af monopol på dommere

Med forliget omkring dommerkonflikten, er det slut med at en dommer skal være medlem af en dommerklub for at kunne dømme. At give afkald på denne eksklusivret er for mange dommere og ledere en svær pille og sluge, for hvad nu med fremtiden.

Det er nu dommerklubberne skal bevise deres værd, og sørge for at være attraktive nok til at dommere mener det er værd at betale kontingent til den. Indtil forliget er medlemmerne kommet  af sig selv, for hver gang en ny dommer er uddannet, har denne skulle melde sig ind i en dommerklub, førend denne kunne dømme. Man kan stille det spørgsmål om det nu også er retfærdigt, at man for at dyrke en hobby er tvunget til at være medlem af en klub, før man kan udføre sin hobby?

I 2013 er det vel ikke rimeligt. I 2013 skal den enkelte dommerklub på åbne markedsprincipper gøre sig tiltrækkende over for nye medlemmer. Det er vel ret og rimeligt at en dommerklub skal bevise sit værd, således at de medlemmer der er, også føler de får noget for kontingentet.

Der er mange modargumenter, et er at man også skal være medlem af en fodboldklub for at spille fodbold. Det er også rigtigt, dels ligger der det praktiske at man skal have et spillercertifikat for at spille fodbold – dette håndteres af fodboldklubberne. Men der ligger også dette, at hvis du ønsker at spille fodbold i Aarhus, så kan du vælge mellem 100 klubber – hvis du ønsker at være dommer kan du kun vælge en.

For de dommere der er dommere og som gerne vil være dommere, men ikke er enige i den måde som Aarhus Fodbolddommerklub drev klubben på, kunne kun melde sig ud og stoppe med at være dommere – der er ikke noget alternativ.

Derfor skal vi i fremtiden arbejde på at finde alle de gode argumenter der er,  for at være medlem af en dommerklub – det kommer de næste tre måneder til at handle rigtig meget om.

Dommerklubberne i fremtiden

Det er helt klart at dommerklubberne i  fremtiden har en rolle – hele dommerstrukturen vil ikke kunne fungere uden velfungerende dommerklubber.  I dag bliver der brugt tusindvis af frivillige timer i fastholdelse af dommere i klubberne. Vi ved fra projekt 100 dommere at i dag, kræves der rigtig meget for at fastholde en dommer i faget – dommergodtgørelse er slet ikke nok.

Nærhedsprincippet som findes i netop dommerklubberne er essentiel for bl.a. fastholdelse af dommere og derfor skal rammerne for dommerklubbernes rolle defineres – for uden dem, er min påstand, vil DBU, og DFU ikke være i stand til at levere dommere nok i fremtiden.

Fremtiden i Aarhus Fodbolddommerklub ser jeg uændret. Vi har i de sidste par år opbygget en ledergruppe som er i stand til at udvikle klubben til et aktiv for den enkelte dommer. Konflikten har om nogen vist betydningen af at være i en klub, hvor der bliver kæmpet. Vores arrangementer og engagement fra vores medlemmer er unikt. Se bl.a. Banko, Seniorklubben, Ungdomsklubben, Gymnastik, og nu også årlig fodbold turnering. Det er et sammenhold bygget på 76 års tradition, som ikke lige er til at opløse.

Samarbejde

Nøgleordet for de næste år bliver at bygge et godt samarbejde op mellem DBU, dommerklubberne og ikke mindst blandt alle de dommerfaglige personer, som får en stor rolle i fremtidens dommerstruktur.  I Aarhus Fodbolddommerklub har det i de sidste år været en af vores vigtigste strategier, at opbygge stærke relationer og dermed skabe grobund for et stærkt samarbejde med vores interessenter. Vi har gennem de sidste par år opbygget rigtig gode relationer med bl.a. DBU Jylland. Det har projekter som klubudvikling og projekt 100 dommere, været stærkt medvirkende til.  Selv om vi langt fra altid har været enige, og der har været en enkelt tvist eller to, så har de stærke relationer og gensidig respekt, gjort at vi altid har bevaret samarbejdet.  Det har vi haft rigtig god gavn af både for vores ledere, men helt sikkert også for vores medlemmer.

Ved at styrke samarbejdet, får vi også indflydelse og medbestemmelse, og med det også et ansvar. Et ansvar for at være med til gøre forholdene for dommere så gunstige som muligt. Således at det i fremtiden er muligt at rekruttere nye dommere, men ikke mindst fastholde alle de dommere vi har.

Aarhus Fodbolddommerklub vil søge den indflydelse vi kan få, for at være med til at bygge fremtidens dommerstruktur. Vi har et ønske om at være med at til præge udviklingen og fremtiden. Det gør vi ved at forsætte arbejdet med at styrke vores relationer, samarbejde og nytænkning i dommerverden.

Lad os få en debat om, hvad du ser af udfordringer, forhindringer og fordele ved den nye aftale….

Skriv til Morten og fortæl hvad du mener morten.rask.thomsen@atea.dk