Det måtte jo komme en dag og det skete så igår, jeg fik min debut som dommer i en 9 mands kamp…
Hold da op tænkte jeg, hvordan skal du da klare det, der er jo efterhånden lige så mange regler som der er kampe, og afstande, felter, udskiftninger, spillere og hvad ved jeg er forskellige i stort set alle kampene…
Vi har 3-5-7-8-9-11 mands fodbold kampe, foruden alle dem som jeg ikke har nævnt, som også findes, derudover er det ikke lige meget om det er piger eller drenge, ungdom, senior og oldboys, der er regler af forskellig karakter stort set alle steder..

thomask

Gad vide hvad de turnerings folk, arrangører og administrationsfolk i DBU og andre steder, har tænkt på, da man iværksatte alle disse rækker med alle de forskelligheder?

Heldigvis er vi som dommere rimelig tålmodige, og ikke lige sådan at ryste i vores grundvold, men den ballast har du altså kun hvis du har været med i gamet i et pænt antal år. Nye og uslebne unge mennesker som netop er startet på dommerkarrieren, kan ikke umiddelbart forholde sig til disse forskelligheder, som vi gamle og garvede i branchen…

Hvor lang tid spiller U12 piger 7 mands og må de lægge bolden tilbage til målmanden og tage den op med hænderne?
Hvor lang tid spiller U12 piger 8 mands og hvad med bolden må de spille tilbage til målmanden og tage den op med hænderne?
Hvad med oldboys + 50 hvor lang tid spiller de og må der sættes en ekstra spiller ind hvis de kommer bagud med 3 mål?
Hvad med U19 drenge, hvordan spiller de og efter hvilke regler?

Sådan kunne jeg blive ved og ved, og hold nu op hvor er det dog bare blevet udfordrende at forholde sig til alle de regler og spilleformer.
Kunne man dog ikke forsøge at indskrænke alle disse regler og ændringer til noget som var nemt at overskue og forenkle nogle ting. Det er en jungle at forholde sig til dem alle sammen. Der skal tænkes både i spilletider, banens størrelse, og spillernes antal og meget mere..
Ikke for at brokke mig ud over hvad jeg normalt kan finde på, MEN tænk på alle de trænere, spillere, forældre, klubfolk, holdledere og selvfølgelig os dommere, hvorfor skal det være så teknisk og bureaukatisk, kan det ikke gøres mere enkelt? Det mener jeg godt det kan, men det kræver altså at der er en vilje til at forenkle nogle ting.

Det er naturligvis sådan at den sunde fornuft ofte vinder – hvis man anvender den §18, men er vi alle lige gode til det, og er det nu også noget vi kan forvente, at alle kan finde ud af og håndtere dette? Se det vil jeg ikke svare på – det kan jo være en opfordring til en debat, og lad os endelig høre, om nogen har en mening om dette. Skriv til phj@lite.dk så bringer jeg nogle svar, eller indlæg om emnet…..

Tilbage til min debut som 9 mands dommer…. Jeg talte med udeholdets træner.. Hjemmeholdet kunne ikke stille 11 mand så man ville spille 9 mands. Målene var rykket frem til straffesparksfeltets kant, og dermed var banen mindskset med en tredjedel. Som markering af det nye straffesparksfelt var der sat kegler op, jeg talte løseligt skønnet 12 og 14 meter i hver sin ende..Fred være med det, de får jo en halvleg hver, og retteligen skal det være 11 m ud foran straffesparksfeltet.. Efter 3 – 0 spillede de så 10 mod 9 og ved 6 – 0 spillede de 11 mod 9, men da stillingen blev 9 – 0 ville holdet dog ikke suppelere til 12 mod 9…Spændende ikke.. Debuten gik altså ok, og spilletiden var fastlagt til 2 X 35, se en masse god information man fik der på en gang ikke, så helt ringe var det ikke….

Skriv et svar