AFDK har i de senere år været pænt repræsenteret i de danske divisioner, og da indplaceringslisten blev udsendt lige før jul, stod det klart, at Jacob Rasmussen var ny mand i det selskab.

Lørdag fik Jacob sin debut, da VSK Aarhus på hjemmebane tog imod Jammerbugt i forårets første runde af 2.division. En kamp Jammerbugt endte med at vinde 3-1. Jacob var i debuten assisteret af to andre Aarhus dommere i form af Mathias Madsen og Martin Markus.

AFDKs udsendte i marken fik derudover chancen for at stille debutanten et par spørgsmål.

Tillykke med oprykningen Jacob. Kan du fortælle lidt om din dommerkarriere?
Det hele startede for efterhånden en del år siden i Randers. Min far havde selv dømt fodbold på et tidspunkt, og igennem den daværende kampfordeler i Randers blev jeg tilmeldt et dommerkursus. Jeg blev hurtigt bidt af dommergerningen og dømte en masse kampe. Generelt var tiden i Randers nok mere præget af kvantitet end kvalitet, hvor jeg dømte alt fra U13 til OB50, men jeg hyggede mig med det. Specielt triokampene, hvor de rutinerede dommere i dommerklubben delte en røverhistorie eller 5 kan jeg stadig mindes med et smil.

Senere tog studierne mig til Århus, og her kom jeg hurtigt med i talentarbejdet. Der var generelt en masse ligesindede som arbejdede meget seriøst med deres dommergerning, og det smittede efterhånden af på mig. Samtidig havde og har mange af dommerne i klubben et fedt socialt sammenhold, som jeg hurtigt blev fanget af, da jeg kom til byen.


Hvis du kigger tilbage over din tid som dommer, hvad er så de bedste råd du har fået?

Det er svært at pege på et specifikt råd, og heldigvis har jeg fået mange fra gode kollegaer. Generelt handler det om at slå lyttelapperne ud, og tage imod de råd man får henad vejen fra udviklere, kollegaer osv. for de er givet i bedste mening. Så skal man sørge for at sortere i tingene, og ikke mindst spørge sig selv om, hvordan det her passer ind i den måde, som jeg gerne vil dømme fodbold på. Når man kan svare på, hvordan man gerne selv vil dømme fodbold, så begynder man også at reflektere over sine styrker og svagheder. Det kendskab er meget vigtigt, når man skal evaluere om man spiller sig selv god på banen eller hvor man er nødt til at sætte ind for at blive endnu bedre.

Jacob, du har været med i AFDKs talentprogram gennem flere år. Hvilken betydning har det haft for dig?

Det har haft en stor betydning. Der er mange med den samme interesse, og der er en sund kultur, hvor vi forsøger at gøre hinanden bedre. Spredningen i niveau gør også, at der altid er mulighed for at få sparring fra nogen, der har været samme sted som en selv, og for mig var det med til at accelere interessen for egen udvikling.

Samtidig har dommerklubben investeret en masse ressourcer i at skabe de optimale rammer for talentudviklingen. Både i form af løbeforløb, videokamera og teoriaftener, hvis man udnytter disse muligheder, så kan man hjælpe sig selv godt på vej. Det kræver dog stadigvæk hårdt arbejde fra en selv, men med et godt sammenhold og kammeratskab, så bliver det hele lidt sjovere. Når nogen bruger ressourcer på en, så kræver det selvfølgelig også, at man tager tingene seriøst og bruger det med omhu.

Fodbolddommergerningen er naturligvis en spændende hobby for dig. Hvad laver du ellers, og hvilket liv har du udover fodbolden?

Jeg sidder lige nu og skriver på mit speciale, så jeg forhåbentlig til sommer kan blive færdig som cand.oecon.