Baggrund:

Mens mange danskere stadig nød sommerferiens sidste uger, skulle der i perioden 2-6 august 2016 i Esbjerg afholdes Ibercup for første gang nogensinde. Ibercup, der har tradition for at afholde stævner både i Portugal og Spanien, havde i år besluttet sig for afholde en skandinavisk udgave af stævnet. Ibercup har ry for deltagelse af mange anerkendte klubber, såsom Liverpool, Valencia, PSG.

Deltagere:indkvartering
DBUs dommergruppe havde besluttet sig for at bygge et nyt talentdommerkursus op omkring Ibercup, da det ellers efterhånden legendariske Lyngbykursus ikke skulle afvikles i år.indkvartering2
Det betød, at 10 håbefulde linjedommere og 15 ligeså håbefulde dommere fra hele landet var blevet inviteret til en lille uges talentkursus. AFDK var repræsenteret ved to dommere, Theis Johansen og Nils Heer. Ligeledes var tidligere AFDK’er Stefan Fyhn også én af de udvalgte. Dommernes indplacering strakte sig fra én enkelt S1 dommer (Inviteret med som LD) til to nyoprykkede 2. Divisions dommere. Der var rig mulighed for at lære af hinanden og suge til sig af nye input.
Et kursus som dette krævede naturligvis kompetente instruktører/udviklere. Af disse kan bl.a. nævnes Per Kjærsgaard Andersen, Michael Svendsen, Jens Larsen og Lars Nordlund, der alle udvikler i Superligaen.
Instruktørernes opgave var at undervise og udvikle os i tre hovedområder. Situationsbestemt ledelse, Dommer-linjedommer-samarbejde og placering. De gjorde et kæmpe stykke arbejde og var bestemt medvirkende til, at kurset blev aldeles lærerigt.

 

saaerviklarHoldene:

Stævneledelsen havde givet os grønt lys til at afvikle U-16 drenge og U-18 drenge kampene fra de indledende runder til og med finalerne. Kampene i disse aldersgrupper måtte forventes at være de mest lærerige fra et dommermæssigt perspektiv. De mest eksotiske hold i disse aldersgrupper var Benfica (POR), Maccabi Haifa(ISR), Lusaka Youth Soccer Academy (ZAM). Især Maccabi voldte en del talentdommere problemer med deres meget aggressive spillestil og meget lidt sympatiske forhold til modspillere. Disse faktorer blandet med minimal forståelse af engelsk gjorde dem særdeles vanskelige at håndtere og flere dommere måtte tildele flere advarsler end der kunne tælles på en hånd til dem, selvom kampene ikke varede længere end 2×25.

 

Ellers var det primært dårligt spillende norske hold, bl.a. Strømgodset og Bodø Glimt samt danske velspillende hold eksempelvis AGF, EfB og Hellerup.
Alle kampe blev afviklet på EfBs træningsområder beliggende tæt på Blue Water Arena eller i Veldtofte Idrætspark, et kæmpe idrætsanlæg med flotte baner 7 minutter i bil fra Spangsbjerg skolen.


kvartettenKost og logi:nils

Indkvarteringen fandt sted på Spangsbjerg skolen, hvor nogle talenter måtte sove i et undervisningslokale beregnet til tysk og andre i et til billedkunst. Dette foregik på luftmadrasser og soveposer. Badeforholdene måtte deles med de mange hold, der ligeledes boede på skolen. Varmt vand kunne fås i perioderne fra 06.30-10.00 og igen fra 17.30-21.00. Maden kunne indtages i håndboldhallen liggende lige op ad Blue Water Arene. Her blev både morgenmad, frokost og aftensmaden serveret. Forplejningen var, som forplejning til store stævner er: Ikke noget at skrive hjem om, men mættende. Heldigvis fandtes der både en 7-eleven og pizzarier i umiddelbar nærhed af skolen til de lækkert sultne. Kost og logi var betalt af DBU.

Kampenes afvikling:
Hver aften var der påsætning af morgendagens kampe. Her kunne man som dommer få 3 forskellige typer påsætninger – Som dommer, som linjedommer eller kameramand. Linjedommerne agerede kun LD eller kameramand.
I gennemsnit havde hver mand to opgaver dagligt, som regel én kamp og én kameratjans. Kampenes varighed var 2×25 minutter med kort pause og skulle afvikles som paragraf 3 kampe. Dvs. kontrol af stømpetape og indershorts og ingen tidsbegrænsede advarsler. Ligeledes blev der ikke samlet point ved advarslerne, så disse var ’gratis’ for spillerne og derfor også den nemme løsning for dommerne. Udvisningerne gav 1 kamps karantæne.

 

indkastHvad lærte vi?:

Hver aften lagde dagens videoklip grundlag for den fælles evaluering. Her havde instruktørerne forberedt sig på både godt og ondt. De udvalgte klip røg på en storskærm og den ’udvalgte’ dommer kunne så forklare sine tanker og holdninger. En del dommere blev offer for at kameraet ikke lyver, hverken hvad angår kropsholdning, mimik, eller om den forsætlige hands var indenfor eller udenfor straffesparksfeltet. Dette kan godt lyde lidt som om, at dommerne blev ’udstillet’ på deres fejl og mangler, men faktisk foregik det i en god tone med humor, som det største våben til accept omkring fejlene. Aarhus dommerne slap generelt  billigt i videogennemgangen, men måtte dog også acceptere en manglende advarsel og undertegnede måtte også høre for at have afviklet en advarsel så hurtigt, at udvikleren ikke så den.
Hele humlen læringsmæssigt endte ud i nogle ret brugbare pointer. Vi lærte at skelne mellem administrative advarsler og ledelses advarsler, forvent det uventede og måske vigtigste af alt blev det understreget, at hvis du ikke har den rigtige vinkel på situationen, kan det være ligegyldigt, om du står to meter fra stedet. Dette erfarede en sjællandsk kollega på bitreste vis ved at overse et straffespark tre meter fra ham.

 

Afrunding:lodtraekning

Ibercup Esbjerg var et kursus for nogle af landets talentdommere. Temaerne for kurset var, situationsbestemt ledelse, placering og dommer-linjedommer-samarbejde. Kurset var udbytterigt både for dommere og linjedommere og det var spændende at stifte bekendtskab med andre fodboldhold end de danske. Lysten til at lære og udvikle sig er bestemt ikke blevet mindre efter sådan en uge.
Det kammeratlige fyldte naturligvis også en del og mange nye venskaber på tværs af regioner blev skabt.
Planen er, at Ibercup også skal afvikles næste år i Esbjerg og ligeledes er det planen, at talentdommerkurset skal afholdes. Vi håber naturligvis på århusiansk deltagelse næste år også!

Skrevet af Nils Heer

 

Skriv et svar