Om morgenen torsdag den 25. juli 2019, satte 15 unge fodbolddommertalenter kursen mod Grenå. Her skulle de være en del af 2019-udgaven af Kattegat Cup. Det skulle blive fire dage med betydeligt fagligt udbytte, samt hyggeligt socialt samvær.

Kattegat Cup er efterhånden fast inventar i sommeren i Grenå, og specielt de norske klubber valfarter til byen for at deltage i stævnet. De seneste år har det dog ikke kun været fodboldklubberne der har haft mulighed for at udvikle deres talenter, da et talentdommerkursus med dommere fra de nærmeste dommerklubber også har været at finde under Kattegat Cup.

I år talte dommerkurset i alt 15 dommere og 5 udviklere, fra Djursland, Randers, Kolding og Århus. Fra AFDK var Sigurd Kilden, Frederik Henneberg, Anna Kjær Schmidt, Sebastian Bærnthsen og Ali Sadi med som dommere, samt Nils Heer og Ulrich Bossow som var med som udviklere.

Kurset startede i år klokken 8:00 med indkvartering på Grenå Teknisk Skole. Her fik vi tildelt sove- og undervisningslokaler. Efter indkvartering gik årets Kattegat Cup-kursus officielt i gang. Første punkt på programmet var oplæg ved Nils Heer. Nils havde forberedt et oplæg om de basale elementer ved at være en del af en trio, både som dommer og som linjedommer. Vi kom blandt andet omkring den gode instruktion som grobund for et veludført dommer-/linjedommersamarbejde, samt underholdende flagtekniske øvelser. Vi arbejdede hele tiden ud fra tre-trins-trappen ”kende, kunne, beherske”. Efter Nils’ oplæg, rundede vi i selskab med Gitte Holm, de nye lovændringer og efter disse var vi klar til de første kampe.

De 15 dommere var på forhånd blevet delt ud i trioer som skiftede fra dag til dag. Torsdag, fredag og lørdag havde vi, hver dag, tre kampe per trio. Hver enkelt dommer havde altså én kamp som dommer, én som LD1 og én som LD2. På den måde fik vi prøvet alle rollerne samt prøvet at indgå i forskellige trioer, med forskellige dommere.

Hver trio havde hver dag tilknyttet en udvikler. Efter de enkelte kampe blev trioerne udviklet. Det gav kæmpe udbytte at blive udviklet så intensivt, både som dommer og som linjedommer.

Kampene vi, under stævnet, skulle dømme var hovedsageligt U15, U16 og U17 drenge. Ligesom holdene skulle kæmpe om finalepladser, skulle dommerne kæmpe om finalepåsætninger. Da man i år har udvidet kurset, så det løber til søndag, var der altså mulighed for at vi dommere kunne kæmpe om finalepåsætningerne. Det betød helt konkret at de dommere der havde gjort det bedst i løbet af de tre dage, fik de bedste finaler. Det var noget der gav blod på tanden, og som bidrog positivt til seriøsiteten og fagligheden under kurset.

Om aftenen, fredag og lørdag, arbejdede vi videre i undervisningslokalet. Vi begyndte med en runde, hvor vi drøftede dagens oplevelser ude på banerne i selskab med Nils. Samtidig fortsatte vi med at tage udgangspunkt i ”kende, kunne, beherske”-trappen.

I løbet af dagene var vi i flere kampe blevet filmet. Disse videoer brugte vi også tid på om aftenen. Det gav mange gode diskussioner og drøftelser, og var en ting som gav et stort udbytte rent fagligt.

Seriøsiteten og fagligheden var under årets kursus ikke til at tage fejl af. Dette var dog på ingen måde på bekostning af den gode stemning og det sociale samvær. Blandt andet stod den torsdag på bowling for både dommerne og udviklerne.

Generelt blev man mødt af godt humør. Mellem kampene kunne vi slappe af i dommerteltet. Samtidig kunne vi, hvis det passede, se hinanden dømme. Den gode stemning var gennemgående, og de relationerne der blev dannet, var venskabelige, ligeså vel som dommerfaglige.

Med fagligheden i højsædet, samt gennemgående god stemning, var Kattegat Cup 2019 fra start til slut en udbytterig oplevelse. En perfekt mulighed for at udbygge sit dommermæssige netværk, samt udvikle sig som fodbolddommer.

Indlægget er skrevet af Sigurd Kilden

Skriv et svar