I begyndelsen af juli måned 2019 deltog AFDKs Nanna Løf Mørch Andersen og tidligere medlem i AFDK Fie Bruun, i en U16 landsholds- træningsturnering i Sverige. Nanna som dommer og fjerdedommer i to kampe, og Fie som linjedommer i 4 kampe.


Her over ses Nanna nr tre fra venstre med finske kollegaer

I alt deltog 8 lande i turneringen, med tilhørende dommerteams, de deltagende lande var Sverige, Norge, Holland, Tyskland, Island, Finland, England og Danmark. Tre udviklere fra Sverige, Jörgen, Johan og Peter og Gitte fra Danmark tog sig af udviklinger, og derudover var der en fysisk træner tilknyttet, som tog sig af dommernes fysiske træning, som primært bestod af sprint-, restitutions- og mobilitetstræning.

Vejret var svingende med alt fra skybrud til høj solskin. Afstanden til de fire stadions var alt fra 15-90 minutters kørsel. Der var 4 kampdage, alle kampene varede 2×45 minutter, som gik over i straffesparkskonkurrence, i tilfælde af uafgjort kamp. I de første tre kampe blev der dømt sammen i teams, hvilket styrkede deltagernes indbyrdes samarbejde, og som kan bruges hjemme i de respektive lande. Til turneringens sidste kamp blev alle teams splittet op, således at der var fire nationaliteter i hvert team.

Spillet i alle kampe foregik i et meget højt tempo, så et af de store samtaleemner efter kampene var placering. Det overordnede emne for ugen var altså movement, som også var en del af de to praktiske træninger. Disse træninger var ligeledes delt op i hhv. dommer- og linjedommerorienterede øvelser. På dommersiden var der fokus på placering omkring straffesparksfeltet og dødboldssituationer. På linjedommersiden var der fokus på multitasking og bevægelse. Øvelserne fungerede rigtig godt og det var nemt at implementere til kampene.


På billedet ses et par nordiske dommerkollegaer, og nr tre fra venstre Fie Bruun og Nanna

Alle fik ny erfaring fra samlingen omkring brugen af headset og den internationale linje, og blev klogere på, hvordan headsettet bruges optimalt i forhold til samarbejde og ikke mindst, hvad man forventer af både dommer og linjedommer internationalt.

En anden erfaring, som ikke ses i den hjemlige liga, var rollen som 4. dommer. Udover at det blev afprøvet, var der et særdeles brugbart indlæg på samlingen om 4. dommerens opgaver. Dette udmøntede sig i et notat, som alle deltagere kunne tage med sig hjem fra turen.

På femtedagen var eftermiddagen fri, og Nanna og Fie tog sammen med seks andre nordiske dommere i forlystelsesparken Liseberg i Götenborg.

Overordnet en rigtig god uge med fokus på det internationale set-up.

Indlægget skrevet af Nanna Løf Mørch Andersen…