AFKs talenter var sat i stævne næstsidste dag i januar til en god gang motion og en spændende omgang video. Løbetesten var den vanlige yo-yo test, eller som andre siger bib-bib test. De 11 af dagens fremmødte deltagere kom meget hæderligt igennem, nogen skal nok lige stramme sig lidt an til den skarpe test der kommer senere, men langt de fleste gennemførte i dag i fin stil.

Talentprofil for dommere med hensyn til det fysiske skal opfylde følgende krav:talent2

  • Som minimum bestå og mestre de krav, der stilles til den fysiske test fra hhv. FIFA, UEFA og DBU
  • Udvise et fysisk overskud i både test og kampe
  • Have en god og smidig løbestil
  • Have en passende vægt set i forhold til højde og en passende lav fedtprocent (< 20)

Du kan læse AFDKs bud på hvordan din profil skal være for at blive en del af talenterne her: http://www.afdk.dk/talentudvalg/

Efter den overståede løbetest, omklædning og spisning var eftermiddagen helliget en række spændende videoklip, som de enkelte talentdommere selv fremlagde. Det var temaer som triosamarbejde og selvstændighed, vurderinger og procedurer, der blev diskuteret ud fra de forskellige episoder – frispark, advarsler, røde kort – der var en god selvkritisk fremstilling og gode kommentarer fra de andre talenter.

Temperament, at kunne stejle og tilgive. At kunne kommunikere med sin linjedommer, søge ham for at få hjælp til et rødt kort. Det skortede ikke på udfordringer og det ved vi jo alle, ikke to kampe har det samme forløb.

Vi gennemgik kriterierne for tacklinger:

– Kontrollen over tacklingen
– Voldsomheden i tacklingen (hastigheden)
– Føddernes retning
– Muligheden for at spille bolden
– Viljen til at spille bolden
Vi blev præsenteret for FKM – free kick management. Hvordan du håndterer frisparkssituationer?rene_b
Free Kick Management (FKM)
  1. Fløjte forseelsen – klar og tydelig
    2. Åstedsplacering – løbe/hurtigt hen, tilpasses situationen
    3. Stå stille (ikke løfte fødder) og markering
    4. Sikre bolden – vise placering
    5. Evt. skadesbehandling
    6. Personstraf – undgå at parkere synder ved evt. skadesbehandling
    7. Informer om at der ikke må sparkes før signal – vis dette ved at vise fløjten
    8. Skridte af til mur – 10 skridt – front mod mål. LD kontrollerer at bolden ikke flyttes.
    – OBS: Vigtigt i LD-instruktionen
    9. Sikre murens position samt vise at arme skal holdes nede. Sker inde foran muren (kun i feltet).
    10. Søg egen position. Front mod mur og bedst muligt udsyn.

Det var en god gennemgang vi fik set i forhold til videosekvensen, og der blev givet mange forslag tilbage så der blev virkelig erfaringsudvekslet og givet gode råd om alternative måder at håndtere den valgte situation.

Efterevaluering på dagen: godt med video – og klip som oplæg til sæsonen. Godt med bibtest og timing op til sæsonen – det var fint at man brugte en lørdag på samlingen. Det var fint at kunne vise sine ”bommerter” frem i et lukket forum. Der blev givet fine redskaber og virkemidler, som forberedelse til sæsonen.

Kommende arrangementer: teori ved bordene med instruktører ved det grønne bord, planer for at se trio kamp på en hverdagsaften. Praktisk træning – hvordan gør man det.

Dagen i dag beslutter DBU sig for hvordan den regionale talentudviklingsstruktur skal være fremover. Vores lokale talentudvalgsformand Michael Eriksen, er indstillet til at være med i Region Midt/Nord – der bliver i alt 3 grupper de to øvrige er Region Syd/Fyn og den sidste er Sjælland/rest af DK. Det er meningen at arbejdet med de unge talenter over hele landet fremover skal foregå under de samme ens vilkår. Den fysiske og teoretiske test skal fremover ske under en fælles samling inden sæsonstart, og som talent startes der i S2, og det kommer fremover til at gå til og med 2. division. Klarer man sig igennem det, kommer du herefter op til elitedommerne og superligaen lurer lige om hjørnet, og måske en kommende FIFA dommerkarriere.me

Som efterevaluering på dagen spurgte jeg Michael Eriksen omkring den fremtidige talentstruktur:

  • Hvor mange talenter tror du AFK fremover vil have i den nye struktur?

ME: Det bliver fremadrettet en noget anden struktur, som kommer til at vise sig fremover. På landsplan forventes der en samlet talentmasse på 100 – 150 talentdommere. Talentmassen skal omfatte talentdommere fra serie 2 til 2. division, når først strukturen er fuldt implementeret. Det vil helt sikkert betyde en beskæring af antal talentdommere fremadrettet. Aalborg og Aarhus er de væsentligste bidragydere af dommertalenter, men naturligvis forventes der også dommertalenter fra den øvrige del af Midt/Nords område. Præcis hvor mange Aarhus får på sigt, kan der ikke siges noget præcist om. 2016 vil blive brugt på at se den ”overtagne” talentmasse.

  • Hvor mange år kan man være med i talent regi?
    ME: Svært at sige, men alting har en ende. Skal der sættes et årsinterval på er 3-5 år et bud. Der skal hele tiden ske udvikling. Det er det afgørende. Vi har en talentstreng, hvor vi som udgangspunkt ikke optager talentdommere over 25-26 år, men dukker der et åbenlyst talent op, som er ældre får han muligheden via såkaldt ”fast track ordningen”.
  • Talentstruktur fra S2 og op til 2. div. Hvordan bliver det fremover at spotte de unge dommere i S4 og S3?
    ME: Jamen eksempelvis i Region 3A området som består af AFK – Randers og Djursland, der bliver det en opgave for dommerområdet ved formand Dan Weller og Henrik Mortensen at formidle kontakten til det Regionale Midt/Nord og videreformidle emner som der skal holdes øje med. Her i AFK fortsætter vi med vores egen lokale talentgruppe og formidler videre herfra, og der vil S4/S3 dommere også kunne indgå.
  • Hvor mange forventer man der tilføres op gennem systemet fra lokal til regional til Elitedommergruppen?
    ME: Der er ingen tal på det endnu, der foregår mange nye tanker, om hvordan det bliver skruet sammen fremadrettet, tiden må vise hvor mange der bliver rokeret rundt.
  • Hvad er dit personlige indtryk – bliver den nye struktur med 3 talentcentre i landet mere synlig og gennemsigtig for de nye, gode, unge dommere?
    ME: Jeg synes ikke det bliver vanskelig at gennemskue for de unge. Det nye talentsystem bliver lettere at overskue fremover, uanset hvor man bor. Der bliver en præ-talentdommer fase og herefter en talentdommerfase, hvor man er med i den enstrengede talentdommerstruktur. Det er ganske enkelt. Det bliver udfordrende at arbejde med talenter på landsdækkende plan, for der er stor forskel på S2 her og S2 i København. Men tiden må vise hvordan de unge får styr på de forskellige ting skole og uddannelse, studier, lære at få styr på teori og test og strukturering omkring hele tiden at have styr på afbud mv. Der er jo mange ting som optager de unge i dag.

Tak til Michael fordi du tog dig tid til at svare på spørgsmålene….

Hvis du vil se mere om hvad Free Kick Management er, så kik på youtube  – der er en video (kvaliteten er ikke i HD, men du kan se, hvad der sker) på engelsk ganske vist, men det er nemt at forstå, på dette link https://www.youtube.com/watch?v=FruNJijCZd0

Vil du se flere billeder fra talentsamlingen så gå ind på vores Facebookside.

 

Skriv et svar