Rapport til DBUinside – Region 3A’s udvekslingstur til Nordfriesland 30.04.2016

Lørdag 30. april 2016 drog en ung dommertrio bestående af forhåbningsfulde dommere fra henholdsvis Randers, Djursland og Aarhus Fodbolddommerklub af sted til Sydslesvig for at dømme lokalkampen mellem TSV Hattstedt og SV Dörpum i den tyske ”Kreisliga Nordfriesland”.

På turen var vi ledsaget af repræsentant og udvikler fra Region 3A, Michael Wachowiack, der har været primus motor i dette udvekslingsarrangement mellem Region 3A og kredsforbundet i Nordfriesland. Formålet med udvekslingsturen var at gøre erfaringer med ledelse af en fodboldkamp i et andet land, hvor kulturen meget vel svarer til den danske, men hvor der til tider kan være store forskelle i mentaliteten og selve tilgangen til fodboldspillet.

daniel

Med afgang fra Aarhus Hovedbanegård kl. 10:30 og med et kort ophold ved grænsen, hvor den jyske delegation havde mulighed for at nyde den obligatoriske Currywurst, ankom vi kl. 14:30 i Hattstedt, i god tid før kickoff halvanden time senere. Ved ankomst mødte vi det første af mange eksempler på tyskernes høflige og imødekommende værtskab, da en stor informationsskærm ønskede den danske dommertrio hjerteligt velkommen til Hattstedt.

Kampen stod, som tidligere nævnt, mellem lokalrivalerne TSV Hattstedt og SV Dörpum, der lå side om side midt i tabellen i den nordfrisiske ”Kreisliga” – et niveau, der minder om serie 3/4 i Jylland. I Tyskland afvikles disse kampe som § 3-kampe gør i Danmark – det vil sige med kontrol af spillerudstyr før kampen, hvor tapen skal matche strømperne, undershorts og undertrøjer skal bære samme farver som spillerdragten, maks. 3 udskiftninger og ingen tidsbegrænsede udvisninger ved gule kort. I Tyskland skal dommerne forud for kampen også kontrollere holdkort og sammenholde dette med klubbernes spillercertifikater for at sikre, at alle spillere er ”lovlige”. En noget bureaukratisk øvelse, som dog forløb gnidningsfrit.

daniel4

Selve kampen blev spillet på den nok mindste og smalleste 11-mandsbane, trioen længe har set, og med et teknisk og taktisk niveau, der lader sig meget tilbage at ønske. En lavintens første halvleg endte 1-1 men blev afløst af en 2. halvleg, der blev mere intens og med flere hårde nærkampe gradvist som spillerne blev mere og mere trætte. De godt 100 tilskuere kunne således nyde en underholdende 2. halvleg, der bød på tre advarsler og et enkelt straffespark. Ikke ufortjent kunne begge hold indkassere 1 point hver i en kamp, der endte 2-2.daniel3

 

Kampen bød på udfordringer og gode muligheder for læring for hele trioen – særligt i anden halvleg, hvor kommentarer, input og brok fra spillere og trænere tog til i styrke og intensitet. Den helt store læring for trioen var at gøre erfaringer med, hvor vigtigt det er med klar og tydelig kommunikation – det viser sig nemlig, at tyskerne er knap så gode til snakke og forstå dansk. Kampen var derfor et godt eksempel på, hvor vigtigt den non-verbale kommunikation er for en fodbolddommer. Det kan godt være, at spillere, trænere og tilskuere ikke forstår, hvad dommeren siger – men det er slet ikke så galt, så længe de forstår, hvad han mener og vil!

Efter kampen blev trioen udviklet af en tysk udvikler. Det blev til lidt af et ”kulturchok”, for der er store forskelle i den danske og tyske tilgang til hvordan en udviklingssamtale struktureres. Hvor vi i Danmark er vant til udviklingssamtaler, hvor udvikleren forsøger at få trioen til at reflektere over egne handlinger og alternative tilgange, så var den tyske tilgang mere old school: ”Det her gjorde I godt – det her gjorde I dårligt. Tak for i dag!”. I et lærings- og udviklingsperspektiv var der således ikke meget at ”hente” i den tyske udvikling. Det skal dog nævnes, at trioen ikke kunne snakke tysk og den tyske udvikler kunne ikke snakke engelsk – al kommunikation skulle således gå gennem den danske udvikler, som kunne oversætte på kryds og tværs. Alt andet lige en hæmsko for den gode dialog, men helt sikkert en sjov oplevelse! Efterfølgende havde vi også en udviklingssamtale mere efter ”danske standarder” med den danske udvikler fra Region 3A. Her fik trioen ros for et godt samarbejde og for en god synlig ledelse af kampen, hvorimod trioen på udviklingssiden har behov for at arbejde med at fastholde blikket på eventuelle konfliktsituationer og tage hånd om disse inden de udvikler sig unødigt.

Efter at have nydt en skinkeschnitzel i Husum (skik følge eller land fly…) vendte trioen hjem til Østjylland sent lørdag aften. Mæt på gode oplevelser og erfaringer, og med en større indsigt i fodboldens ”universelle sprog” og betydningen af klar og tydelig verbal såvel som nonverbal kommunikation.

Vi vil gerne takke repræsentanten fra Region 3A, Michael Wachowiak, for en god udviklingssamtale og for en godt arrangeret tur, hvor der har været styr på selv de mindste detaljer, samt ikke mindst de tyske værter fra TSV Hattstedt og de tyske dommerkolleger fra kredsforbundet i Nordfriesland, som tog imod os med åbne arme og venlighed.

På vegne af dommertrioen,

Daniel Søndergaard, Aarhus Fodbolddommerklub

Skriv et svar