Lørdag den 22. april var vi tre dommere fra henholdsvis Randers, Djursland og Aarhus, af sted til en lokalkamp mellem SG Oldenswort og TSV RW Niebüll, som begge kæmper om oprykning fra den tyske ”Kreisliga Nordfriesland”.

På turen havde vi følge af Dan Weller og Michael Wachowiak, hvor sidstnævnte var tovholder omkring denne udvekslingstur, som årligt finder sted mellem Region 3A og forbundet i Nordfriesland.

Turen startede faktisk uofficielt midt på ugen, hvor trioen forventningsafstemte turen, og fik koordineret, at vi var i ens tøj. Vi var et team, og derfor skulle vi selvfølgelig også ligne et. Både på og uden for banen. Samtidig havde vi fået æren af at repræsentere Region 3A i udlandet, og derfor skulle vi give og efterlade et ordentligt og professionelt aftryk på omgivelserne.

Vi skulle mødes på Hovedbanegården 08.15. Trioen blev fordelt i de to biler, og vi kørte mod Tyskland. Omkring kl 10 landede vi ved grænsen, og så var der mulighed for at få tanket op af forskellige ting og samtidig satte vi os og spiste en tidlig ’frokost’. Menuen stod på pasta med kødsovs, da dette var sidste reelle måltid før kampen.

Vi kørte så mod Oldenswort og var fremme omkring en time og et kvarter før kampstart. Fodboldfaciliteterne var lagt i forlængelse af en skole, og vi blev mødt af en holdleder/klubansvarlig fra hjemmeholdet, som hilste os velkommen. Han viste os til vores omklædningsrum, som var meget praktisk, med bad, toilet og håndvask i et og samme rum.

Den tyske udvikler Björn Hinrichs kom fem minutter efter os, og vi fik snakket om de formelle ting, som dommertrioen skulle ordne før kampstart. Spillerpas og holdkort skulle godkendes og opbevares af dommertrioen før og under kampen. Samtidig blev banen kontrolleret. En smule blød og straffesparksfelterne måtte kridtes op igen, men så var den ellers klar til start.

Selve kampen var en topkamp. På dette tidspunkt nummer 1 Oldenswort mod nummer 5 Niebüll. Spillet viste dog en anden sandhed, hvor Niebüll var bedst spillende hold. Første halvleg var stille og rolig, som først blussede lidt op til sidst i halvlegen, hvor kampens første advarsel faldt i det 45. minut. Pausestillingen var 1-2.

Anden halvleg var kun 11 minutter gammel, da Niebüll bragte sig på 1-3 og herefter havde Oldenswort ikke meget at komme med, hvilket til slut udmøntede sig i frustrationer og i overtiden en udvisning til hjemmeholdet. 50-80 tilskuere var mødt op til topbraget, men måtte se hjemmeholdet have svært ved at leve op til forventningerne. Kampen bød alt i alt på 5 advarsler, en udvisning og 4 mål. Slutresultatet blev 1-3 til Niebüll, som derved for alvor spillede sig ind i kampen om oprykning.

Som trio var kampen især udfordrende pga. sprogbarrieren. Det var en lærerig kamp, hvor evner som mimik og nonverbalt kropssprog var nogle af trioens bedste redskaber i forsøget på at kommunikere med spillerne og lede kampen. Når man ikke kan fortælle trænere og spillere med ord, hvad man mener, så hjælper det at vise dem det.

Efter kampen var vi inviteret på middag i Husum, hvor udviklingen også foregik. Vi fik talt kampen igennem på bedste vis. Der var lidt sprogproblemer, især fordi dommertrioen ikke var helt hjemme i det tyske sprog, så der blev oversat en del under samtalen. Vi blev dog hurtigt enige om, at vi havde set den samme kamp, og derfor kunne vi gå i dialog omkring de episoder, som kampen havde budt på. Efter en god snak med den tyske udvikler Björn, tog Dan og Michael lige så stille over, og fik klarlagt udviklingen på dansk, så vi fik det hele med.

Omkring kl 20.30 kørte vi mod Aarhus igen med rygsækken fyldt med gode oplevelser og erfaringer.

Vi vil gerne takke Dan Weller og Michael Wachowiak for en god udviklingssamtale, en rigtig god tur samt en spændende mulighed for os tre at få udvidet vores erfaringer og prøve kræfter med en tysk kamp. Det gav os en fornem mulighed for at opleve fodbolddommergerningen fra en international vinkel. En tak skal selvfølgelig også gives til kredsforbundet og de tyske værter fra SG Oldenswort.