erik_sommerErik Sommer Hansen – fylder idag 80 år.
Overlæge og dommerinstruktør og DBU-bedømmer (elitedommerudvikler), holder sig stadig i form med de udfordringer som han stilles overfor…

Ved Poul Holst Jensen

DAGENS PORTRÆT: Alder er ingen hindring for fortsat at være aktiv. Selv om tempoet naturligvis er blevet noget anderledes i de seneste år. Til trods for at han stoppede som aktiv DBU-bedømmer for 10 år siden (70 års regel), så finder han fortsat glæde ved at møde op i Aarhus Fodbolddommerklub når der kaldes til samling.

I år kan Erik fejre 50 års jubilæum som dommer, tog dommerkort i 1964, og nåede i en alder af 40 år at dømme i Danmarksserien. Dommerkarrieren stoppede i 1974, p.gr.a af manglende tid, da Erik blev udnævnt til overlæge samme år. Blev frem mod 1980 dommerinstruktør som 46 årig. Tog eksamen i 1982 som lovfortolker, hvorefter han i mange år var med til at eksaminere de nye kommende dommere i det meste af Jylland. Blev i 1984 JBU-bedømmer, og et par år senere DBU-bedømmer, hvilket varede til 2004 (igen 70 årsreglen).

DBU-tiden mindes med glæde, det var i perioden med Carl Laursen, Ove Hust, Knud Erik Gårde og ikke mindst Peter Mikkelsen – verdens bedste dommer. Fulgte mange af AGF’s kampe i denne periode, og indrapporterede blandt andet resultatet af kampene til Oddset – Dansk Tipstjeneste.

Civilt kom Erik fra landet, er født og voksede op tæt på Aarhus, dels i Ormslev dels i Norring. Efter tre års underskole kom Erik som 11 årig på Hinnerup realskole og herfra videre til Aarhus Katedralskole og blev student i 1952. Kom på Aarhus Universitet og studerede medicin. Dengang skulle man igennem alle discipliner på lægestudiet, og Erik specialiserede sig i patologi og blev overlæge på Patologisk Institut på Aarhus Universitetshospital. Erik fungerer fortsat som patolog nogle dage om ugen hos et privat firma. Blev gift med laborant (bioanalytiker) Esther Nedergaard i 1960. Deres søn, som er overlæge i kardiologi, bor i Australien. Der er nu tre generationer af læger i familien, idet en af børnebørnene også er blevet læge, så der kan være faglige diskussioner når alle er samlet. Esther og Erik rejser hvert år ved juletid til det australske og nyder samværet med familien.

Spillede i sin aktive fodboldkarriere i en årrække for Korsholm og var venstre halfback som det hed dengang. Har været på Grønland og Færøerne for at undervise og afholde eksamener for nye dommere. Har desuden deltaget ved Lemone Cup i Italien som dommerpåsætter, udover en tur til Stockholm som instruktør for nordiske hold. Erik har altid været ordentlig med det han har givet sig i kast med – intet blev overladt til tilfældighederne, eksempelvis blev alle familiefester indrettet efter Eriks dommergerning, og det fortsatte i tiden som instruktør, bedømmer og censor. Erik måtte under tiden forlade hospitalet i hast for at komme frem til de forskellige kampe som han skulle dømme, aldrig blev kampene startet for sent, men det kom tæt på. Har aldrig haft specielle ritualer af nogen art, og Eriks lune humor er aldrig falsk, mottoet er altid, det skal være sjovt at dømme.

Erik synes hverken i sit civile erhverv og i dommergerningen om at man springer over hvor gærdet er lavest, har man fejlet, så skal man rette ind og komme tilbage på sporet igen. Erik fik at vide i sin karriere som bedømmer, at han undertiden var lidt for flink ved dommerne.

Om Peter Mikkelsen også syntes det i sin tid da Erik efter en bedømmelse, havde bemærkninger om at han skulle passe på han ikke fik vægtproblemer, skal være usagt, men Peter følte på sin karrieres højde at ingen endnu havde anfægtet hans vægt, og så kommer han hjem i den lokale liga, og Erik kommenterer hans krop, på en lun, venlig og imødekommende måde, så mon ikke Erik er blevet tilgivet dette.

Erik blev for 10 år siden i 2004 udnævnt til æresmedlem i Aarhus Fodbolddommerklub, som tak for altid at være parat til at give en hjælpende hånd med især ved undervisning og eksamination af nye dommeraspiranter.

Fødselsdagen fejres under private former i Højbjerg…