Godt 35 dommere fra det østjyske område hvoraf de 30 var fra AFK, drog søndag d. 7. september afsted til København kl. 6.30. Programmet for dagen var sammensat varieret og med flere interessante faglige emner. Bussen afgik til planlagt tid kl. 6.30 fra Musikhuset og vi kom planmæssigt til Idrættens Hus i Brøndby ved kl. 10.30 efter en pause ved storebælt.

Dagens program var sammensat således:

Dommerevent 2014
10.30 – 11.00 Ankomst og morgenmad
11.00 – 11.05 Velkomst
11.05 – 11.20 ”Dommerens betydning i Fodboldfamilien”
– Claus Bretton-Meyer, adm. direktør i DBU Læs mere
11.20 – 11.45 Jesper Møller formand for DBU hilser på og besvarer spørgsmål
11.45 – 12.45 ”Kroppen snakker – så hør dog efter!”
– Dorte Sachmann Møller, skuespiller
12.45 – 13.45 Frokost
13.45 – 15.30 ”Konflikthåndtering i en heksekedel” inkl. kaffepause
– Kenn Hansen, FIFA-dommer
15.30 – 16.00 Oplæg til landskampen
– Karsten Stiig Nielsen, Talentudviklings- og landsholdskoordinator i DBU
16.00 – 18.00 Afgang til Parken
18.00 – 20.00 Landskamp: Danmark-Armenien
Arrangementet blev afholdt i Gunnar Nu Salen, Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby

DBU Breddedommergruppens formand Poul Johan Christensen bød de knap 200 breddedommere velkommen til dagens event i Brøndby.

claus_brettonmeyerFørste punkt var Claus Bretton-Meyer som er ny administrerende direktør i DBU, og har en markant ny ledelsesstil. Fremover skal DBU i langt højere grad invitere folket indenfor, der skal lyttes til kritik, og så skal glæden ved A-landsholdet tilbage. Dansk fodbold og DBU skal i højere grad bidrage til at gøre danskerne sundere, skabe bedre læring i folkeskolen og styrke integrationen i Danmark. Dermed gøres op med en tid, hvor DBU er blevet betragtet som indelukket, støvet og arrogant. Derfor har DBU lanceret sloganet En Del Af Noget Større, som vil ses på træningstøjet frem til EM-slutrunden i Frankrig i 2016 og i Parken til kampen i dag. Alle dommere er og skal betragte sig selv som En Del Af Noget Større – og det ligger op til den nye stil fra DBU, og det lover godt for fremtiden. Læs mere om Claus Bretton-Meyers synspunkter på dette link. og Desuden henvises til dette link.

DBUs nye formand Jesper Møller var egentlig ikke annonceret som en del af programmet, men han kom alligevel tilstede og stillede sig til rådighed for at besvare diverse spørgsmål fra salen.jesper_møller I tråd med den nye direktør synes der at være lagt op til et markant skifte ledelsesmæssigt. Jesper Møller gav et vældigt positivt signal og virker åben og lydhør overfor de forhold som vedrører dommerne. Han sagde bl.a. at 21 punkts erklæringen er kommet for at blive og ikke vil blive genforhandlet. Det har DBU og DFU skrevet under på. Du kan læse mere om 21 punkts erklæringen på dette link

Kroppen snakker – så hør dog efter!” – Dorte Sachmann Møller, skuespiller beskæftiger sig med kropssprog, kommunikation og præsentationstræning. Mange års erfaring med performance og fremtoning er baggrunden for hendes virke som foredragsholder, konsulent og personlig rådgiver indenfor kropsprog. Emnet er en kilde til stadig nye opdagelser og forundring over egen og andres adfærd. Dorte gav et levende og humoristiske foredrag, som involverede deltagerne.

dorte_s_møllerForedraget gav en guide til at navigere bedre i en verden af kropssignaler og kom omkring emner som:
-Nærvær. At have mange bolde i luften, påvirker vores evne til at være til stede, der hvor vi er.
-Afkod kroppens signaler. Vi bliver nødt til at SE hinanden i hverdagen og bruge det, vi ser, aktivt.
-Større gennemslagskraft. Kropssproget er altid udgangspunktet for det enkelte menneskes individuelle udtryk og personlige gennemslagskraft.
-Kan jeg ændrer på de signaler, jeg udsender? Blot små justeringer i kropssprog, kan ændre ens egen attitude og forholde til andre.
-Brug stemmen optimalt. Tal så det kan ses og høres! Og træk vejret!
Kan det virkelig være så svært at komme ind ad en dør?  Det tager kun tre sekunder – så har vi allerede dannet os en mening om en ny person udelukkende på grundlag af kropssproget.

”Konflikthåndtering i en heksekedel” – ved  Kenn Hansen, FIFA-dommer, var nok det mest imødesete foredrag blandt dagens deltagere.kenn_hansen
Kenn tog scenen med 1½ times oplæg omkring konflikthåndtering. Med sig havde han klip fra egne kampe, og fortalte hvilke overvejelser der fløj igennem hovedet i situationerne, og hans refleksion over, hvad der virkede i situationerne, vi kom igennem en lang palette af håndteringsmåder, og det at kunne skifte roller, og gerne hurtigt. Som vanligt var det engageret og humoristisk, og vi fik set klip og hørt kommunikationen over headset, mellem Kenn, de to linjedommere samt fjerdedommeren. Rigtig spændende og det er uden for referat at nævne de ord og det sprog som anvendes i fodbold på højeste niveau. Kenn nævnte syv forhold som er vigtige når man dømmer, at have øjenkontakt med spillere og linjedommere, at have kongruens dvs. at der er overensstemmelse og sammenfald i kendelserne, at man bevarer ro selv i de mest ophidsede situationer, at man laver variation ikke gøre det samme hver gang, at man viser tydelighed med sine kendelser, at mimikken kan varieres. og endelig noget som har været betragtet som tabu i mange år berøring af spillere. Alle 7 emner blev fulgt op med klip fra diverse kampe, spændende og medlevende.
Kenn sluttede med at signere og sælge sin bog “Grundbog for fodbolddommere”.

unge_afkKarsten Stiig Nielsen, Talentudviklings- og landsholdskoordinator i DBU havde den relative utaknemmelige opgave at skulle runde dagen af med at fortælle de fortsat tilstedeværende, om den planlagte taktik som der skulle spilles efter i landskampen mellem Danmark og Armenien. Der blev talt om hurtige omstillinger, genpres og løbemøsnstre. Det er vigtigt at være bevidste omkring holdenes spillestil – det skaber bedre forudsætninger for, at du som dommer kan placere dig hensigtsmæssigt. Alt blev illustreret med en række videoklips.

Dagen blev afrundet af Poul Johan Christensen – og herefter var der afgang til landskampen i Idrætsparken…kvinder_afk

Danmark – Armenien min første landskamp i den nationale Idrætspark, jeg er ikke imponeret over pladsforholdene inde på anlægget, når man har været på Imtech Arena i Hamborg, Camp Nou i Barcelona og Stamford Bridge Chelsea  så er Idrætsparken ikke den aller fedeste oplevelse. Det er trangt og sikkerhedsmæssigt noget af en udfordring, det tager sin tid at komme på plads og ud igen, og boede jeg i København og var FCK – fan er det nok tvivlsomt hvor ofte jeg ville komme i parken.

Nuvel sådan var mine overvejelser efter det første besøg – parken var kun ca. halv fyldt op med tilskuere, jeg mener vi var ca. 20.300. Kampen var i 1. halvleg meget afventende og nervøst spillet især af Danmark, mon ikke et 4-0 nederlag netop til Armenien for godt et år siden stadig sad i afkere i parkenerindringen. Det blev flittigt kommenteret på de sociale medier hør blot hvad Jens Andersen skriver – Det er jo sørgeligt, men også som forventet. Danmark kan simpelthen ikke spille bold, de mangler i den grad temposkift og Niclas Bendtner er et stort 0. Prøv istedent Hans Henrik Andreasen fra Esbjerg han kan da i det mindste lave mål. Selv Hobro ville kunne slå det landshold.
Ja der blev ikke lagt fingre imellem og spændende skulle det blive med 2. halvleg. Stor var skuffelsen kort in i 2. halvleg 0-1, skulle mareridtet gentage sig? – Heldigvis var dansk fodbolds kommende stjerne Pierre-Emile Højbjerg på pletten i det 65. minut bragede han bolden i kassen med venstrebenet et par omstillingmeter fra feltet. Stor begejstring selv hos undertegnede, kunne vi nu sætte os på kampen og få scoret igen og dermed udsigt til at vinde kampen? Danmark var ved at komme i gear og selv Bendtner viste tegn på at han godt gider fortsat at spille.  Netop Bendtner og Thomas Kahlenberg spiller flot sammen i det 79. minut, og Bendtner ender med at slå bolden fra venstre ind i feltet til Kahlenberg, der header bolden i kassen. Det løftede lige stemningen, vild glæde og jubel, nu skulle der blot spilles sikkert rundt tiki – taka bold, vi har bolden og når vi har den, så kan de andre ikke score. Taktikken lykkedes til fulde og Danmark vandt trods alt fortjent kampen. 

Herefter var der en løftet stemning blandt de 35 tilrejsende fra det Østjyske. Vi tog på Restaurant Stafetten som ligger i umiddelbar nærhed af parken og fik stegt flæsk og persillesovs, til de som ikke nyder det, var der en steak.  Ganske tilpas ovenpå en lang dag, og inden busturen hjemover. Der var ganske roligt undervejs hjem – Aarhus blev nået ca. 00.30…

tak for kampenSåledes oplevet – Poul Holst Jensen