Jakob er 25 år og er født og opvokset i Horsens.
Det var ikke selvskrevet at Jacob skulle være fodbolddommer, selvom hans far er fodbolddommer og udvikler. Der har aldrig været noget pres hjemmefra. Jakob har altid været optaget af konkurrence inden for sport, og han har surfet rundt i forskellige idrætsgrene, brydning, basket, håndbold og ridning. Han har hele tiden været drevet af at udforske nye ting, og prøve at presse sig selv. Gerne noget med et konkurrenceelement.
Hans interesse for dommergerningen startede med en tur til Fleggaard og for at se fodbold i HSV i Hamborg. Hans far havde inviteret, og Jacob kom til at sidde sammen med en kollega til faderen, som spurgte om han ikke skulle være dommer. Kollegaen vækkede hans interesse, og han fik lavet noget research om dommergerningen. I 2012 blev han så tilmeldt et kursus i Rødding, og det foregik dengang over et par weekender, så havde han den teoretiske del af dommergerningen på plads, og han debuterede i den praktiske del i et lokalt derby d. 07.08.2012 i en drenge liga 4 kamp i Horsens. Karlsen senior var taget med til kampen, for lige at skærme Jacob det bedste han nu kunne mod div. trænere og tilskuere.
Det at Jacob kom i gang med dommergerningen, betød han kom meget mere i fokus, noget han ikke havde været vant til tidligere. Det var sjovt og nervepirrende på samme tid, og som han husker det også en skræmmende følelse, men han kunne også mærke at det var noget som han havde interesse for, og som han kunne udfordre sig selv på.
Der var flere kampe til Jacob, og han fik dømt en del ungdomskampe. Allerede i foråret 2013 stadig kun 15 år, så mente man i Horsens at Jacob godt kunne starte med at dømme seniorfodbold. Han debuterede i S5 den 13.04.2013 som 16 årig, der gik ikke længe før det hed S4, det skete i juli 2013. Han fik udvikler på, her fik han lov til at øve, træne og finpudse. Det har været noget af det fedeste ved dommergerningen, lige meget hvor god han har været og ros han har fået, så har der altid været en lille ting, som der kan arbejdes med, fløjten eller ens løb.
Han var, som han udtrykker det selv, heldig med de vejledere og udviklere som han fik. De var gode til at skubbe til ham på den rigtige måde, og anerkende og rose ham, og give ham den vejledning og læring som han havde brug for. Serie 5 og 4, var rigtig sjov at dømme selv om der også var kampe der ikke blev afviklet lige succesfyldt. Der var altid et sikkerhedsnet som greb mig når der var kampe med udfordringer. S4 blev ikke særlig lang før han fik chancen i S3, og det var også her han stødte ind i talentdommergruppen. Her var der en stor gruppe af unge som dømmer det samme.
Her var der nogen, som han kunne spejle sig i og måle sig med, f.eks. til løbetesten at kunne bevise at han kunne løbe lige så langt som de andre, og være lige så god til teorien. Jacob hyggede sig i S3, og fik allerede i april 2014 muligheden i S2. Det havde været et overskyggende mål for ham da han startede, at komme ud og virke i en trio. Det at opleve at komme ud og være sammen i en trio med andre, og ikke bare tage afsted alene. Det er noget af det som dommergerningen giver, det er ens kammerater man tager afsted med og som der bruges tid med, og det er fedt at samarbejde, og udvikle hinanden som et team. Noget som andre kolleger sikkert også kan nikke genkendende til. Opholdet i S2 kom til at vare godt et års tid, inden det hed S1 i juli 2015, her er Jakob blevet 18 år, ganske godt gået.
S1 blev til JS i juli 2016, samme år oprettes RTG og CTG (Regionale talentgruppe og Central talentgruppe) kravene blev hævet meget mere, og Jacob blev udfordret på en helt anden måde. Det blev understreget at man ikke kunne være med på en badebillet, heller ikke i JS, og det forventedes at indsatsen blev hævet, og kravene blev skærpet yderligere. Desuden forventedes det at indsatsen i dommergerningen var her at ens energi skulle bruges, og at det ville kunne gå ud over deltagelse i sociale arrangementer, fødselsdage og des lige, dommergerningen gik forud.
Jakob blev placeret i CTG/RTG2 og det går rigtig godt, han får skabt nogle gode fællesskaber og venskaber, som også holder ved den dag i dag. Talentgruppen ser også pludselig noget talent i Jacob, de skubber på og han kommer med i DS kampe i foråret 2017. Det er en rigtig fin alder for en dommer, og ofte det forjættede land inden divisionerne nås, at være med der som 20årig. Rejsen er gået stærkt, nu skal han lige lande i DS, og få de nødvendige tæsk, udviklerne ville gerne give en over nalderne, noget man kan lære af og så komme videre. Der er ting som går godt og andre ting som skal skæres til.
DS overstås på et halvt år i sommeren 2017, og så hedder det 2. division. Det blev den række som blev den mest turbulente, og det blev den række som han har opholdt sig i længst tid. Debuten foregik i Kjellerup, og Jakob, som var nervøs, det skal man være når det er debut og gælder uanset hvilken række det er. Jakob var ledsaget af to rutinerede linjedommere, og selvfølgelig en skarp udvikler. Det pisregnede under deres opvarmning og pludselig begyndte det også at lyne og tordne. Kort efter at trioen var gået ind for at gøre sig klar, bankede det pludselig på døren, og der stod udvikleren, og han sagde, det nok ville være bedst at udskyde starten på kampen en 10-15 min. p.gr.a. vejret. Det var perfekt, det trak lige den værste nervøsitet ud af Jakob, han vandt lige noget tid til at samle tankerne.
De kom i gang med kampen, det gik ikke nødvendigvis fremragende, men Jakob ødelagde heller ikke noget, et eller andet sted var det en ok start på 2. division. Jakob havde en ide om at nu kunne han gå på vandet. Det havde han jo vist i alle de andre rækker, og derfor kunne det undre, hvorfor 2. division skulle tage så lang tid. I anden division får man lov til at være fjerdedommer i 1. division. Han havde sin debut, ikke ret lang tid efter debuten i Kjellerup, på Vejle Stadion som fjerde dommer. Det var ikke særlig godt, og denne start som fjerde dommer har han ikke glemt siden. Vejles Sousa lavede en meget grim eftertackling på modspiller, som skulle have udløst et direkte rødt kort, men Jakob angav det til gult kort. Fjerde dommer plejer at være den som kaldes puls 0, som kan stå med det klare udsyn og tage de rigtige beslutninger uden at være presset. Han havde måske ikke den forståelse, eller erfaring og mod til at træffe den rigtige beslutning. Han var meget grøn i denne situation og det hele var nyt. Det fik Jakob til at vågne op efter denne lussing, og fik ham til at fokusere på det der var kernen i at dømme fodbold. Det var et wake up call.
Det næste step fra 2. til 1. division blev som tidligere omtalt noget længere, end alle de andre oprykninger. Der skulle præsteres helt anderledes og mange ting blev sværere end tidligere. Det gjorde det så heller ikke bedre at coronaen stoppede fodbolden i en periode. Men fodbolden kom i gang igen og endelig, efter at formanden for dommerudvalget Michael Johansen havde taget turen til Skive for at se på Jakob Karlsen, så kom gennembruddet til 1. division. Kort efter denne udvikling så fik Jakob kampe i 1. division, og endelig bekræftelse på oprykningen til 1. division kom i sommeren 2020.
I dommerregi oprettes elitedommer akademiet (EDA), med tidligere superligadommer Anders Hermansen som leder, Jakob bliver en del af det. Nogle af de eksterne kræfter i akademiet er blandt andet B.S. Christiansen. EDA bryder med tidligere tiders mere traditionelle tilgang til personlig udvikling, ved at anvende andre teknikker end tidligere set, hvilket Jakob synes har virket godt for ham. Jakob har fået Anders Hermansen som sin mentor.
1. division er en fed række at dømme fodbold i, der er et helt andet fokus. Dommerne som dømmer i rækken, kæmper om en plads om året i superligaen. Jakob dømmer stabilt og godt, og det betød at i efteråret 2021, så kørte DBU et VAR forløb, og her var Jakob en blandt to som fik dette halve års kursus tilbudt. Her er så en indkørsel til at virke i superligaen som VAR dommer. Senere i november-december 2021 var Jakob så heldig at blive udtaget til en skandinavisk U19 turnering i Marbella. Her havde han Dennis Yurdakul og Martin Markus med som sine linjedommere. Deltager holdene var de hold som havde vundet U19 mesterskaberne i de forskellige lande, eller som var placeret i den bedste halvdel, foruden et svensk og et norsk dommerteam. Her var der internationale observatører med og der blev lagt vægt på nogle andre ting, der var fokus på læring og udvikling og mere samtale end karakterer.
Sommeren 2022 dømmer Jakob en fin sæson i 1. division og er med i den sjove gruppe, og p.gr.a af VAR projektet og turen til Marbella i vinterperioden, så får Jakob den glædelige opringning om at han er rykket op i Superligaen i sommeren 2022. Ikke nok med debut i superligaen, men Jakob fik også muligheden som 4. dommer i en UEFA kamp, fordi en italiensk dommerkvarter var blevet syg. Mange andre før Jacob var forhindrede til denne opgave, men dispensation fra UEFA gjorde det muligt.
Debut i superligaen i Farum, mellem Nordsjælland og Lyngby. Det var fantastisk at komme i gang.
Hele familien var mødt frem og bakkede op. Det er en vigtig ting at man har god opbakning fra sin familie, Jacob siger nej til rigtig mange familiearrangementer, det er en pris han må betale for at være en del af gamet. Cyklussen i en superligadommers opgaver, 1 uge som dommer, 1 uge som VAR dommer og 1 uge som 4. dommer.
Tak til dig Jacob for en fantastisk beretning om din vej til superligaen. Du kan se frem til en karriere som superliga dommer og måske senere FIFA-dommer de næste 20 år om alt går vel.
Jeg vil slutte med at citere frit fra en smuk keltisk pilgrimssang frit omskrevet:
“Må din vej gå dig i møde, og må vinden være dig en ven, når du hen over grønsværen løber og dømmer en kamp” – tak for dig, og held og lykke fremover.,
Tak til Jacob for oplægget samt de fleste fotos.