Dette spændende foredrag, kom i stand ved hjælp af Arne Sørensen, der kender Svend Donby personligt og tidligere har overværet flere af S. Donbys foredrag.

Det var lidt ærgerligt at vi ikke var flere til aftenens arrangement, i det, der var mange sidste øjebliks afbud, på grund af influenza og andre årsager, men for dem der var tilstede, blev det en fremragende aften med et meget engageret og aktivt menneske, der havde sin arbejdsplads på forskellige kontinenter og i ca. 10. kms højde.

Aftenens foredrag var delt i to dele, første del omhandlede hans mangeårige aktivkarriere indenfor det danske luftvåben og senere som Luftkaptajn i SAS. I anden del af foredraget, handlede det om hans liv og gøremål efter pensionering.

Som ganske ung mand, startede Svend Dolby sin karriere i luftvåbnet og gennemførte sin uddannelse som jagerpilot først her i Denmark og senere i USA. San Antonio. I løbet af aftenen kom han blandt andet ind han på, den meget krævende pilotuddannelse, hvor kun få går gennem nåleøjet. På hans hold var der 1200 kandidater der var tilmeldt til uddannelsen, hvoraf 30 personer blev udvalgt, og af dem var det ganske få personer der blev færdiguddannet som pilot.

Ved hjælp af videoklip og billeder visualiserede han sit virke med forskellige fly typer, og viste os hvordan man tanker et fly i luften, og hvordan man lander med fly på et hangarskib. Han fortalte også om de alvorlige hændelser han oplevede under sin aktive tjeneste i luftvåbnet. Hvor han engang var nødt til sammen med sin kollega at springe ud af flyet i katapultsæde.

Efter endt tjeneste i flyvevåben, blev han ansat hos luftfartsselskabet SAS og her gjorde han en glorværdig karriere, inden han frivilligt trak sig tilbage fra tjenesten som 55-årig.

Spørgelysten fra deltagerne var stor, alle spørgsmålene blev uddybet og besvaret. I anden halvdel af foredraget handlede det om hans gøremål i civillivet. Efter endt tjeneste, både i forsvaret og SAS, engagerede han sig som pensionist i lokalpolitik og kulturliv, hvor han med sin iver og hårdt arbejde kunne opnå flotte resultater for lokalsamfundet i form af mere kultur og bedre bymiljø.

Han er stadig et aktivt og engageret menneske både i sit privatliv og i lokalsamfundet hvor han stadig besidder forskellige bestyrelsesposter. S. Donby er en meget inspirerende person og meget fængslende at lytte til, hvor han på en seriøs, men samtidig humoristisk måde kunne fortælle om sit liv og gøremål.

Vi som deltog i foredraget fik på alle måder en spændende aften, fyldt med inspiration og input til, hvad vi kan beskæftige os med som pensionister, samtidig med vi er til gavn for andre mennesker.

Sevan Melkonian

Skriv et svar