Jeg går til frisør ca. hver 6. uge, det er passende med den hastighed som mit hår vokser. Inden du nu stiger helt af og siger til dig selv, hvad fa…. har det med fodbold og fodbolddommere at gøre? Så læs lidt videre.

Min frisørmester Bjarne Vester har spillet fodbold i mange år i Viby IF, og han har også et dommerkort på CV’et. En habil midtbanespiller, helt officielt spillede han højre halfback, på Viby Ifs Jyllandsseriehold og havde sin debut d. 7. april 1966 mod AIA, Viby vandt med 1 – 0. Bjarne fik overrakt blomster af sin træner Géza Toldi.

Her stopper vi lidt op ved Géza Toldi som havde en usædvanlig international karriere, dels som spiller i legendariske Ferencvaros i Ungarn, dels som træner rundt omkring i verden. Wikipedia fortæller om hans karriere som træner i Danmark. Han var med til at sikre AGF mesterskabet i to sæsoner 1954-55, og 1955-56. Efter nogen uenighed med ledelsen i AGF trænede Géza Toldi i Sverige, Egypten og Belgien. Han vendte tilbage i 1960 til AGF, og gjorde dem til mester samme år. Géza forlod AGF i 1964, og blev så i 1965 træner i Viby IF, og Bjarne Vester fik sine blomster i 1966 og dermed tilbage til fodbolden.

Bjarne har samlet referater fra sine kampe fra årene i en scrapbog, siden debuten og frem til 1970, og jeg har i den forbindelse hæftet mig ved de avisreferater fra flere Forstadsaviser m.fl. der omtaler noget om Bjarnes og Vibys præstationer og dommernes præstationer.

I en Jyllandsseriekamp i sæsonen 1966 mod Herning Fremad står der ”Der blev spillet alt for hårdt, hjemmeholdet vandt 3 – 0 over Viby. Det vrimlede med eftertacklinger og frispark, så dommeren Bundgaard Lauridsen fra Ikast, til sidst tabte tålmodigheden. Efter at han havde uddelt flere advarsler til begge hold, kaldte han de to anførere sammen på midten og der vankede en kollektiv advarsel.”

I sæson 1967 spillede Viby mod Varde, Viby vandt 2 – 1. ”Kampen forløb i øvrigt ikke uden dramatik. Det sørgede Vibys centerforward Edmond Jacobsen for i 2. halvlegs 17. minut, da han umotiveret slog ud efter en modspiller. Det kunne kampens dommer Tage Sørensen naturligvis ikke lade gå upåagtet hen. Han gav prompte Edmond Jacobsen marchordre.”

1967 blev træner Géza Toldis sidste sæson i Viby Idrætsforening. ”Toldi har ikke ønsket at forlænge sin kontrakt, fordi der efter Toldis mening har været uoverensstemmelser i klubben. Bl.a. har spillerne ikke indfriet de krav, Toldi har forlangt, og det skulle have affødt gnidninger.

– Lad mig slå fast, at jeg har haft mange fornøjelige timer i Viby, sagde Toldi i en kommentar til sin beslutning. Men jeg er skuffet over spillernes indstilling til de sportslige præstationer. Noget så elementært som at træne effektivt to timer om ugen, er ikke lykkedes at gennemføre. Mine disciplinkrav har bestemt ikke været urimelige til amatørspillere, og det er lederne også enige med mig i.”
(Du kan læse meget mere om Gezá Toldi, på dette link en glimrende artikel fra Stiften)

”Spillere og publikum i slagsmål i Brande” var overskriften i sæsonen 1967.

”Brandes Jyllandsseriehold kan stadig glæde sig over at være ubesejret i efteråret. Kampen i lørdags på hjemmebane mod Viby endte uafgjort 1 – 1. I øvrigt et retfærdigt resultat. Desværre blev kampen ikke afviklet uden dramatik, da der blev spillet alt for hårdt – især fra Vibys side. I det sidste kvarter af kampen var det mere slagsmål end fodbold. Dommeren, Harry Iversen, Vejle, burde have skredet ind allerede i første halvleg, da Vibyspillerne begyndte et ureglementeret spil. Efter kampen kom det til håndgemæng mellem Vibys provokerende spillere og publikum. Dommeren Harry Iversen måtte i anden halvleg uddele en advarsel til Vibys venstre back Kaj Winther. Det var billigt sluppet for det hårdt spillende Viby-hold.
Vibys berømte træner ungareren Géza Toldi, der i øvrigt skal til Odense og træne B 1909 i næste sæson, undskyldte ikke sine spilleres opførsel efter kampen, men han udtalte, at dommeren burde have lagt en dæmper på det hårde spil allerede i første halvleg”.
Den dramatiske kamp blev overværet af godt to hundrede tilskuere.

Da Varde og Viby igen i sæsonen 1967 mødte hinanden, var Viby sikker på at tabe inden dommerens fløjte lød til kick-off.  Viby ringede lidt før kl.12 og meddelte, at deres bil var brudt sammen og de nåede så sent frem til Varde, at kampen først kom i gang en halv time senere end den berammede tid. Varde nedlagde protest, men den fik ingen betydning, idet Varde efter en fin indsats vandt pointene på banen med en 2 – 1 sejr.

I slutningen af sæsonen 1967 var overskriften i forstadsavisen:
”Dommeren måtte bæres ud” – Det er tvivlsomt om den kendte divisions- og landskampdommer Tage Sørensen, Aarhus, kommer til at dømme divisionsfodbold på søndag. I Jyllandsseriekampen i går på Viby Stadion mellem Viby og Aabyhøj pådrog han sig efter 20 minutters spil i 2. halvleg en muskelsprængning og blev båret ud af banen.
Tage Sørensen blev erstattet af den ene af kampens linjevogtere i den resterende del af kampen, som i øvrigt fortjent blev vundet 3 – 0 af Aabyhøj.
Tage Sørensen var formand i Aarhus Fodbolddommerklub i årene 1967 – 1975 (red.).

Den eneste nævneværdige episode fra sæsonen 1968 var med følgende overskrift: Målmanden protesterede. ”Vibys iltre målmand protesterede kraftigt mod dommerens godkendelse af målet til 1 – 0 og løb helt op på midten af banen for at forklare kampens øverste myndighed, at han burde annullere målet for offside. Dommeren (ingen navn nævnt) lod sig dog ikke overtale og anerkendte målet. Horsens vandt kampen med 3 – 0.

Bjarne Vester aftjente i 1969 værnepligt, og derfor skal vi frem til 1970 for en bemærkning. Viby spillede mod Vejle her vandt Vejle med 2 – 1. Bjarne Vester måtte i anden halvleg indkassere en advarsel for ureglementeret spil. Senere i 1970 spillede Viby mod Silkeborg og her afværgede Bjarne Vester en oplagt chance.

En af de sjove episoder som der kan huskes tilbage på i Viby, var engang de spillede i Grindsted og det gik hedt til. En af Vibys dygtige spillere, men meget temperamentsfuld, råbte et par ord til dommeren, og det var ikke alt for pænt. Udvisning! På vej ud af banen forsøgte spilleren at overbevise dommeren om, at det ikke var dommeren, han havde råbt efter. Nej da, det var den mørkhårede, der gik derhenne, han havde ment, bestemt ikke dommeren….Og til alles store forbløffelse accepterede dommeren denne forklaring, og udvisningen blev  trukket tilbage. Det var aldrig oplevet før eller siden.

En dramatisk episode var der også plads til. I en kamp scorede modstanderne, selv om der var offside. Linievogteren havde sovet som en bjørn ved vintertide, og havde ikke markeret. En Viby spiller var rasende og han styrtede i vildt tempo ud mod linievogteren fægtende med arme og ben. Alle frygtede hvad der ville ske.. Da spilleren nåede den sorte mand, kastede han sig på sine knæer og sagde: ”Hr. linievogter, hvor lang tid er der tilbage af kampen?”

Den sidste note fra scrapbogen er fra Bjarne Vesters sæson i 1978, hvor Viby spillede mod Auning. Bjarne spillede en brandkamp og scorede med et klokkerent vristspark, hvor han tordnede bolden ned i det ene målhjørne. Bjarne fik kampens fighterpræmie og var Vibys bedste spiller. Kampen endte uafgjort 3 – 3, kampens dommer Henning Lund-Sørensen var også helt på toppen.

Bjarne fik sit dommerkort, men han har aldrig dømt en kamp, men klippe håret det mestrer han fortsat.

Har du nogle scrapbøger liggende med referater fra kampe, og noter om især dommerens ageren, så skriver jeg gerne en historie herom.
Tak til Bjarne Vester for hans scrapbog, der var mange spændende oplysninger, og tak til referenterne fra aviserne, for diverse notater og fotos, fra de forskellige kampe.