Lørdag d. 17-01-2015 kørte en håndfuld dommere fra AFDK til Hobro Idrætscenter for at deltage i DBUs nyeste dommerkursus – Situationsbestemt ledelse. Kurset havde en egenbetaling på sølle 100 kr., der skulle dække forplejning, kursusinstruktørløn samt udleveret kursusmateriale. Alt i alt en pris, der var godt givet ud, eftersom især forplejningen var helt i top som ofte før på DBUs kurser.

Kursusdeltagernes erfaringer spændte sig fra en enkelt Danmarksserie dommer til en enkelt dommer, der endnu befandt sig i ungdomsrækkerne. Der var altså meget forskellige holdninger til, hvordan en dommer skullenils_heer forholde sig i specifikke situationer.
Dagens DBU-instruktør var Poul-Johan Christensen fra Djursland.

Kurset startede med kort opsummering af nogle af de ting, som man tidligere er stødt på igennem den strukturerede dommeruddannelse, som f.eks. transaktionsanalyse, 4×20-reglen, samt kropssprogets betydning i kommunikation med spillere, ledere m.fl. Alt sammen med henblik på at få opbygget en tillidsfuld og troværdig personlighed – Egenskaber en god leder skal have.
Herefter så vi nogle videoklip fra det famøse Lyngby-kursus, og diskuterede i plenum, hvad dommeren gjorde godt og skidt, og om dommeren fik ”solgt” varen og dermed sit budskab til spillere og omgivelser. Specielt en situation omkring en holdeforseelse gav en livlig diskussion.

Inden frokost blev vi delt i grupper og nu skulle vi selv ud i det solrige, men køllige vejr for at prøve os selv af som ledere.

Til start havde Poul-Johan nogle øvelser med, som vi skulle afprøve. Hvordan forholder man sig f.eks. som dommer, når en spiller fortsat vil brokke sig, når man har afvist ham én gang?
Efter de medbragte øvelser lavede de fleste grupper ”hjemmelavede” scenarier, som spændte fra at give en spiller sin 2. Advarsel til at skulle forholde sig til at blive jagtet en halv banelængde af en rasende forsvarsspiller, der mener, at det modsatte hold skal have en advarsel for film.
AFDKs egen Poul Holst optog nogle af scenarierne på film. Disse kommer også op på hjemmesiden.

Efter dette var der afrunding i plenum og en velfortjent frokost, som til Thomas Ginnerskovs store glæde stod på bl.a. tarteletter og frikadeller. Rygtet siger, at han spiste intet mindre en 5 fuldvoksne tarteletter, men som han selv udtalte på dagen: ”Nogen tager det hårdt, andre tarteletter”.

Alt i alt en god og lærerig dag med nye bekendtskaber og nye redskaber i værktøjskassen til, når vi skal på banerne og lede fodboldkampe.

Skrevet af Nils Heer

Skriv et svar