Artiklen nedenfor er fra Fysioterapeuten nr. 1, 2023 – phj…

”Jeg skal være dygtig til at aflæse kropssprog og nonverbale signaler”
skrevet af journalist Cecilie Krabbe – 13.02.2023

STILLING // Fysioterapeut Jens Maae er fodbolddommer i den danske superliga, hvor han har dømt kampe i ti år. Det er en udskældt post, som kræver fysisk træning hver dag og stor fleksibilitet fra hans omgivelser. Hver weekend er han ude til kampe, og hver gang glæder han sig.

Jens Maae, fysioterapeut og fodbolddommer, Falck Health Care i Skanderborg og DBU.

Foto: Jesper Voldgaard samt arkivfotos

Hvad laver du?
Jeg er deltidsprofessionel fodbolddommer hos DBU. De sidste ti år har jeg dømt i den danske superliga, hvor jeg har dømt knap 200 kampe. I en stor periode har jeg også været international dommer gennem UEFA og FIFA. Jeg er også fysioterapeut hos Falck Health Care i Skanderborg. Jeg har 13 timer hos Falck og 15 timer hos DBU. Resten af min tid bruger jeg som frivillig i fodboldklubben Silkeborg KFUM. Så mit arbejdsliv består af de tre grene.

Hvordan foregår det at være dommer?
De 15 timer går blandt andet til kampforberedelse og fysisk træning. Hver eneste dag har jeg et element af fysisk træning, og hver weekend er jeg afsted for at dømme kampe. Om tirsdagen får jeg at vide, hvad jeg skal i weekenden. Jeg fungerer enten som hoveddommer, fjerdedommer eller VAR-dommer. Så hver tirsdag fortæller jeg min familie, om jeg er hjemme til frokost om søndagen eller ej. Så mit arbejde kræver en enorm fleksibilitet fra mine omgivelser.

Hvordan forbereder du dig?
Hver torsdag har vi kampforberedelser. Der lukker vi den runde af kampe, der har været i den forgangne uge, af med diskussioner og klip fra kampene. Og så gør vi klar til den kommende uge. Jeg skal have styr på placeringen af holdene, hvordan de har spillet i de sidste kampe, og om der er nogen spillere med karantæne. Hver fredag mødes alle superligadommere og elitedommere til fællestræning. Så der er både noget administrativt og fysisk i jobbet.

Hvordan bruger du din faglighed?
Jeg bruger meget den psykologiske del med at kunne aflæse personer og mærke deres behov. På fodboldbanen er der et performancemiljø, hvor alle vil vinde. Jeg skal være dygtig til at aflæse kropssprog og nonverbale signaler. Det kan være helt basale ting som, at der er nogen, der føler sig snydt eller dårligt behandlet. Så det skal jeg være dygtig til at navigere i. I mit arbejde som fysioterapeut bruger jeg også mine erfaringer som fodbolddommer. Jeg bliver nærmest aldrig stresset. Når jeg går ind og behandler en patient, så er der i det mindste ikke nogen, som råber ad mig imens.

Bruger du også din viden om kroppen og skader?
I mindre grad. Men det er klart, at når nogle spillere lægger sig ned og triller utrolig meget rundt, så kan jeg hurtigt se, at det ikke er noget, som kommer til at holde dem uden for spillet i månedsvis. Det er formentlig en taktisk sondring af, hvad der er smart at gøre lige nu. Jeg har også et godt forhold til de fysioterapeuter, som løber på banen. Jeg kan ret hurtigt ud fra deres kropssprog afkode, hvad situationen handler om.

Hvilke udfordringer er der?
En af de allerstørste udfordringer er nok det store fokus, der er fra omgivelserne. Det kan være journalister, som kommer med kritiske vinkler både saglige og usaglige. Og så er det i høj grad den mængde af beskeder, som jeg modtager på min telefon og på platforme som LinkedIn, Facebook og Instagram. Mine kollegaer og jeg selv modtager på ugentlig basis ubehagelige beskeder på vores telefoner i forbindelse med kampe. De skriver også til min familie. Jeg har hemmelig adresse og hemmeligt telefonnummer. Derfor er jeg sværere at komme i kontakt med, men de finder mig alligevel på alle mulige måder.

Hvad tiltrækker dig ved at være dommer?
Det er at være en del af Danmarks nationalsport. Jeg har selv været fodboldspiller og spillet fodbold, siden jeg var fem-seks år. Hele min ungdom har jeg brugt i en fodboldklub. Det er en stor ære og fornøjelse at være en del af sporten, når man kommer op på det niveau, hvor jeg er nu. Selvom det er en udskældt post, så har vi så godt et kammeratskab, at det stadig er en fornøjelse. Jeg glæder mig hver evig eneste gang til, at jeg skal afsted på arbejde.

Skriv et svar